Podpora českých pražíren v době pandemie: Zeptali jsme se, jak těžký život teď mají

Kávový svět se zavřel a jen tu a tam narazíte na „okénko“, kde vám usměvavý barista (ve dveřích a v roušce) uvaří kávu nebo prodá zrnka na doma. O náš milovaný nápoj tedy nepřijdeme.

Jak je ale tato doba těžká pro pražírny? Tím, že je zavřená většina kaváren, se prodává o dost méně kávy a může to mít dopad na existenci těchto podniků. V současné době bychom více než kdy jindy měli myslet na to, jaká zrnka pijeme. Zaměřit se hlavně na české pražírny, pro které právě v tuto dobu každý prodaný sáček znamená hrozně moc. Jen díky těmto nákupům tu pro nás budou i později… až tato krize odezní a vše se vrátí do normálu.

Zeptali jsme se tří českých pražíren (Fiftybeans, Beansmith a QB coffee) na to, jak prožívají současnou situaci a co pro ně bude znamenat do budoucna.

Fiftybeans

Historie brněnské pražírny Fiftybeans sahá až do roku 2013, kdy se Roman Nejedlý rozhodl, že naučí Čechy pít něco jiného, než byla černá italská káva. Od té doby ušel hodně kroků, zúčastnil se mnoha baristických soutěží (za rok 2020 mu patří stříbrné místo v hlavní soutěži na Baristovi roku).

Zdroj: FB Fiftybeans

Již několik týdnů jsou zavřené kavárny a doba otevření je zatím nejistá. Jak se vás současná doba dotýká?

Tržby nám spadly o 85 %. Jediné, co nás teď drží, je e-shop a pár našich partnerských kaváren, které mají otevřené „okýnko“.

Plánujete do budoucna nějaké změny?

Zásadní změny nechystáme, ale určitě posílíme online prodej.

Zdroj: FB Fiftybeans

Kde mají naši čtenáři možnost vás podpořit a zakoupit vaši kávu?

V Brně je kaváren spousta, například u Espresso bar Komára, Punktu, Cofee Trail. V Olomouci KAFE JAK LUSK nebo LOVE coffe. V Praze jsou to MOU, Kavárna co hledá jméno a Vnitroblock. A samozřejmě také na fiftybeans.cz.

Jaká alternativní příprava kávy je vaše oblíbená? Dáte nějaký návod našim čtenářům, jak si připravit výbornou kávu i doma?

Nejradši mám V60. S tímto receptem jsem soutěžil v roce 2018 na mistrovství světa v přípravě filtrované kávy. Použijete 15 g kávy a 250 g vroucí vody. Kávu zaléváte pravidelnými impulsy vody. Každých 30 vteřin 50 g vody.

Rebelbean

Rebelbean se nachází také v Brně, a kromě pražírny vlastní také kavárnu Vlněna. Ta je skvělým prostorem pro práci (i když v současné době zavřeným). Na otázky nám odpověděl Michal Stec.

Zdroj: archiv Rebelbean

Již několik týdnů jsou zavřené kavárny a doba otevření je zatím nejistá. Jak se vás současná doba dotýká?

Vzhledem k tomu, že jsme pražírna, která dodává kávu kavárnám a dvě vlastní provozuje, tak situace se nás dotkla silně. První dva týdny karantény jsme měli podniky zavřené úplně, soustředili jsme se pouze na náš e-shop. Později jsme obě kavárny v omezeném režimu otevřeli.

Plánujete do budoucna nějaké změny?

Ano, myslím, že všeobecně stoupne poptávka po rozvozech jídla a nápojů, zároveň i kavárny by se měly připravit na to, že se můžou změnit návyky hostů.

Zdroj: archiv Rebelbean

Kde mají naši čtenáři možnost vás podpořit a zakoupit vaši kávu?

Na našem e-shopu www.rebelbean.cz nebo v okýnku v brněnském Jundrově, stejně tak na Vlněně.

Jaká alternativní příprava kávy je vaše oblíbená? Dáte nějaký návod našim čtenářům, jak si připravit výbornou kávu i doma?

Doma si nejraději připravuji kávu v Clever Dripperu. Je to velmi jednoduchá, ale ověřená metoda. Na druhou stranu, pokud člověk chce, tak je tam velký prostor pro experimenty.

QB coffee roasters

A do třetice také na Moravě. Tentokrát jsme se zeptali Michala Gramana z qb coffee.

Zdroj: FB QB coffee roasters

Již několik týdnů jsou zavřené kavárny a doba otevření je zatím nejistá. Jak se vás současná doba dotýká?

Jelikož valná většina našich zákazníků jsou gastro provozovny, tak nás tato situace zasáhla velmi razantně. Malá část jich stále funguje formou okýnka nebo rozvozu a těm se snažíme být oporou v těchto dnech.

Plánujete do budoucna nějaké změny?

Určitě ano, už máme sepsaný celý seznam. Chceme se zaměřit hlavně na vnitřní fungování, takže management a logistika. Nyní je také čas na marketing a budování značky. Dalším krokem, na kterém již nějakou dobu usilovně pracujeme, je retailový prodej a e-shop, naneštěstí současná situace nám dala možnost se na ně více zaměřit.

Zdroj: archiv redakce

Kde mají naši čtenáři možnost vás podpořit a zakoupit vaši kávu?

Jak už bylo zmíněno, tak na našem e-shopu https://qb.coffee/eshop/, a pak v cca 80 kavárnách v Čechách i na Moravě.

Jaká alternativní příprava kávy je vaše oblíbená? Dáte nějaký návod našim čtenářům, jak si připravit výbornou kávu i doma?

U nás se těší největší oblibě nejspíš V60, ať už na pražírně, nebo doma. Na pražírně je to těžká alchymie – od minerálního složení vody přes mletí a teplotu vody až po rychlost zalévání. Ale doma jsme dost punkáči, takže super-snadný french press nebo mokka konvička jsou naši favoriti.

v60, filtrovaná káva
Zdroj: FB QB coffee roasters

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít