Abyste věděli, co pijete — průvodce kávovníkem

Schválně, co víte o kávovníku? Víte, jak vypadá plodina, ze které si každý den připravujete svůj oblíbený nápoj? A napadlo vás, že byste si kávu mohli pěstovat i doma? Tereza Balá z doubleshotu připravila malého průvodce pěstováním kávy pro všechny, které zajímá, co je třeba k tomu, aby mohla vzniknout káva. 

Káva je ovoce

„Od vzniku doubleshotu se snažíme lidem připomínat, že káva je ovoce, a proto umí být sladká a šťavnatá. A jako všechno ostatní ovoce, i káva je sezónní a nejlepší je čerstvá. Proto se naše nabídka neustále proměňuje podle toho, jaké kávy se k nám do pražírny zrovna dostávají a z jakých zemí,” na úvod připomíná Tereza Balá, školitelka pražírny doubleshot.

Keř nebo strom?

Kávovník je nejčastěji velký stálezelený keř, který roste v tropických oblastech. Pokud roste divoce, může dosahovat výšky až 10 metrů. Pro potřeby pěstování kávy je ale tento rozměr značně nepraktický, a proto se šlechtí a stříhá do výšky a rozměrů, které umožňují sběračům přístup k jeho plodům. První sklizeň přichází nejčastěji 3—5 let po vysazení keře.

Slunce a déšť ideálně zároveň

Jde o poměrně náročnou plodinu sice mu nevadí významnější změny teplot, ale vyžaduje velké množství závlahy, tedy dešťových srážek, a k tomu mnoho nepřímého slunečního záření. Proto se mu daří především v horských oblastech tropického pásu, kde je stálá vysoká vlhkost a časté prudké deště střídané sluncem. 

„Zatímco komoditní káva se nejčastěji pěstuje na plantážích vzniklých kácením deštného lesa, výběrová káva má nejraději polostín, a farmy s výběrovou kávou tak najdete v džungli, kde keře stíní vzrostlé palmy a další stromy. Kromě toho, že tato káva lépe chutná, jejím pitím pomáháte k zachování deštných lesů,” popisuje rozdíly v pěstování Tereza Balá. ­

Kávová třešeň

Opravdu je to ovoce — je to třešeň! Jen se z ní nespotřebovává dužina, ale pecka.  Když kávové keře kvetou, je to velký aromatický zážitek. Po odkvetení začínají plodit a sklízí se sytě červené. Z kávovníku sběrači průměrně sklidí 2—4 kilogramy třešní. Ty dozrávají na keři postupně v rozpětí týdnů. V případě výběrové kávy se sklízí ručně a jen zralé třešně, u komoditní se většinou sklízí strojově z keře všechny třešně naráz bez třízení podle zralosti.

Káva domácí

Kávovník ale nenajdete jen v tropických oblastech. Se správnou péčí ho můžete mít i doma. V našich podmínkách nejspíš nevypěstujete plody takové, abyste si mohli upražit vlastní kávu, ale jako pokojová květina je kávovník krásný. Bude vám dělat radost, pokud mu dopřejete, co potřebuje — pravidelnou a opatrnou zálivku, neustále vlhkou půdu, vzdušnou vlhkost, možnost odtoku přebytečné vody a dostatek nepřímého světla. Má rád teploty mezi 20—25 °C, v době vegetačního klidu i nižší, nikdy by ale neměly klesnout pod 18 °C. 

Jen ho nezkoušejte vypěstovat z upraženého kávového zrna. V obchodech seženete semena arabicy určená pro pěstování, tak nechte naklíčit ta.

„Pokud vás o pěstování kávy, doporučuji kouknout na blog, kde se věnujeme mimo jiné i jednotlivým odrůdám, produkci i zpracování kávy a podmínkám, ve kterých káva roste,” zve ke čtení Tereza Balá.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít