Abyste věděli, co pijete — průvodce kávovníkem
Schválně, co víte o kávovníku? Víte, jak vypadá plodina, ze které si každý den připravujete svůj oblíbený nápoj? A napadlo vás, že byste si kávu mohli pěstovat i doma? Tereza Balá z doubleshotu připravila malého průvodce pěstováním kávy pro všechny, které zajímá, co je třeba k tomu, aby mohla vzniknout káva.
Káva je ovoce
„Od vzniku doubleshotu se snažíme lidem připomínat, že káva je ovoce, a proto umí být sladká a šťavnatá. A jako všechno ostatní ovoce, i káva je sezónní a nejlepší je čerstvá. Proto se naše nabídka neustále proměňuje podle toho, jaké kávy se k nám do pražírny zrovna dostávají a z jakých zemí,” na úvod připomíná Tereza Balá, školitelka pražírny doubleshot.
Keř nebo strom?
Kávovník je nejčastěji velký stálezelený keř, který roste v tropických oblastech. Pokud roste divoce, může dosahovat výšky až 10 metrů. Pro potřeby pěstování kávy je ale tento rozměr značně nepraktický, a proto se šlechtí a stříhá do výšky a rozměrů, které umožňují sběračům přístup k jeho plodům. První sklizeň přichází nejčastěji 3—5 let po vysazení keře.
Slunce a déšť ideálně zároveň
Jde o poměrně náročnou plodinu sice mu nevadí významnější změny teplot, ale vyžaduje velké množství závlahy, tedy dešťových srážek, a k tomu mnoho nepřímého slunečního záření. Proto se mu daří především v horských oblastech tropického pásu, kde je stálá vysoká vlhkost a časté prudké deště střídané sluncem.
„Zatímco komoditní káva se nejčastěji pěstuje na plantážích vzniklých kácením deštného lesa, výběrová káva má nejraději polostín, a farmy s výběrovou kávou tak najdete v džungli, kde keře stíní vzrostlé palmy a další stromy. Kromě toho, že tato káva lépe chutná, jejím pitím pomáháte k zachování deštných lesů,” popisuje rozdíly v pěstování Tereza Balá.
Kávová třešeň
Opravdu je to ovoce — je to třešeň! Jen se z ní nespotřebovává dužina, ale pecka. Když kávové keře kvetou, je to velký aromatický zážitek. Po odkvetení začínají plodit a sklízí se sytě červené. Z kávovníku sběrači průměrně sklidí 2—4 kilogramy třešní. Ty dozrávají na keři postupně v rozpětí týdnů. V případě výběrové kávy se sklízí ručně a jen zralé třešně, u komoditní se většinou sklízí strojově z keře všechny třešně naráz bez třízení podle zralosti.
Káva domácí
Kávovník ale nenajdete jen v tropických oblastech. Se správnou péčí ho můžete mít i doma. V našich podmínkách nejspíš nevypěstujete plody takové, abyste si mohli upražit vlastní kávu, ale jako pokojová květina je kávovník krásný. Bude vám dělat radost, pokud mu dopřejete, co potřebuje — pravidelnou a opatrnou zálivku, neustále vlhkou půdu, vzdušnou vlhkost, možnost odtoku přebytečné vody a dostatek nepřímého světla. Má rád teploty mezi 20—25 °C, v době vegetačního klidu i nižší, nikdy by ale neměly klesnout pod 18 °C.
Jen ho nezkoušejte vypěstovat z upraženého kávového zrna. V obchodech seženete semena arabicy určená pro pěstování, tak nechte naklíčit ta.
„Pokud vás o pěstování kávy, doporučuji kouknout na blog, kde se věnujeme mimo jiné i jednotlivým odrůdám, produkci i zpracování kávy a podmínkám, ve kterých káva roste,” zve ke čtení Tereza Balá.